Monthly Archives: oktober 2011

Bibliotekerne ved North Carolina State University har offentligt nedenstående “value statement” om videnskabelige e-bøger. Bemærk indledningen, hvor det som en selvfølgelig sag fremføres, at “efterhånden som videnskabelige monografier skifter fra det trykte til det elektroniske medie …”:

I Scholarly Kitchen af 4. oktober 2011 kan man læse om et nyt projekt, der vil undersøge forlagenes holdninger til brugerdrevne anskaffelser. Denne anskaffelsesform er i fuld fremmarch, og et nyt projekt i USA vil nu se på, om forlagene ser denne anskaffelsesform som en trussel, udfordring eller en positiv mulighed. Projektlederen opfordrer interesserede biblioteker […]

4 betjeningsenheder under Det Kongelige Bibliotek (Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek, Det Humanistiske Fakultetsbibliotek, Diamanten og Det Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultetsbibliotek), etableret et nyt tilbud til gavn for brugerne: en ugentligt IT-helpdesk.

Det er nu blevet meddelt, at de store danske forlag Lindhardt og Ringhof, Gyldendal og Rosinante har indgået ny, etårig aftale med folkebibliotekerne om en ny udlånsaftale for e-bøger. Prisen vil starte med 18,50 pr udlån og falde til 15 kr. afhængigt af forskellige forhold. Læs artiklen Ny aftale om udlån af e-bøger fra Bogmarkedet.

Princeton går Open Access-vejen Universiteter forærer deres forskningspublikationer gratis til kommercielle forlag, der derefter sælger dem tilbage til universiteterne i dyre domme. Kort fortalt. Forlagenes udnyttelse af deres copyright til at tjene stadig flere penge på universiteternes forskningspublikationer sætter hele det videnskabelige publiceringssystem under pres. En modreaktion er Open Access-bevægelsen, som Princeton Universitet nu er […]

Dem, der i dag læser bøger på tablets og e-bogslæseapparater, ved at grundlæggende er læseoplevelsen den samme. Men der nu alligevel nogle ting, der er forandrer sig. F.eks. kan markeringer og fremhævelser, som andre læsere har gjort i teksten, henlede ens opmærksomhed på tekstafsnit, som blikket ellers ville være gledet hen over.