Arrangementer | Bibliometri – workshop

Bibliometri – workshop

02. april 2014

To workshopdage om Bibliometri

på IVA, Birketinget 6, København

Workshopleder: Lorna Wildgaard, ph.d.-stipendiat, IVA

 

Program

 

Dag 1 – Onsdag 2. april kl. 10-17
Hvad er bibliometri – grundlæggende introduktion til historien bag bibliometri (kort), teorierne (endnu kortere) og metoder. Publikations- og citationsanalyse fremhæves, især co-forfatter analyser da disse lægger op til netværksanalysen på dag 2.

Bibliometri på store datamængder: University Rankings, Emne Rankings, Benchmarks: Vi ser på Times, Leiden, Scimago, Eigenfactor, især i forhold til danske institutter/universiteter. Eksempler inddrages i oplægget.

Praktiske Øvelser: Find organisation, emner, lande mv  i de gængse citationsindekser; WOS, SCOPUS, Google Scholar.
Praktiske Øvelser: Find organisation i Online rankings/ benchmarks

Bibliometri på små datamængder – Individual bibliometrics, do’s and don’ts
Praktiske Øvelser: Find forsker i WOS, SCOPUS, Google Scholar. Udregn h, g og m-quotient.

Hjemmeopgave: Kandidatsøvelse – Brug bibliometri til at finde den ideale kandidat til en (fiktiv) stilling. Meningen er at kursisterne har det sjovt med indikatorer. De kan lave en traditional analyse, hvor de ser på antal publikationer, emne ekspertise, h index mv og sammenligne kandidaterne eller har de mulighed for at opfinde deres egne indikatorer, fx synlighed på Twitter, kendskab til førende forsker i feltet. De får en oversigt over mulige indikatorer med hjem som inspiration.

 

Dag 2 – Onsdag 30. april 10-17

 

Fremlæggelse af hjemmeopgave & diskussion

Mapping – Co word, co-citations, co-author analyse, netværksteori introduceres. Eksempler af online mapping inddrages fx Eigen mapping, Leiden mapping, WOS, PURE “vis graph over relationer”

Praktiske Øvelse: Gephi er open source software, som kan bruges til at analysere et netværk. Vi giver kursisterne et lille dataset. Dels for at holde øvelsen overskueligt og dels fordi det kræver for meget tid for dem at skabe et dataset fra bunden af. De skal køre programmet og klik på de forskellige knapper for at finde ud af hvad de kan analysere. De skal således også brug tid på at fortolke de netværkskort de laver. For eksempel, hvad betyder de forskellige farver?
Afslutning: Brug af bibliometri i hverdagen – Hvordan kan de rådgive forskere der vil brug indikatorer på deres CV? Brug af den bibliometriske forskningsindikator som del af deres publiceringsstrategi (autoritetslister)?

Dette lægges op til et tætpakket program med ”brugbare” emner. Der tages højde for at kursisterne har meget forskellige indgangskompetencer til bibliometri, nogen finder det at arbejde med databaser og excel regneark meget svært og andre finder det så let som en lege. Da der skal være plads til alle på workshoppen, laves lette øvelser og ”øvelser for viderekommende”, og dermed kan deltagerne køre øvelserne på det tempo der passer dem bedst.

 

Deltagerpris:

Kr. 2000 for begge dage (medlemmer af foreningen)

Kr. 2500 for begge dage (alle andre)

Tilmelding er bindende.

Der er nu lukket for flere tilmeldinger til workshoppen.

 

Deltagergebyr:

MedlemmerKr. 2000
AndreKr. 2500

 

Mødested:

IVA – KøbenhavnS

Arrangementet er overstået
Det er ikke længere muligt at tilmelde sig arrangementet