Random House: Bibliotekerne ejer e-bøgerne

Som det første store forlag har Random House meldt klart ud, at bibliotekerne ejer de e-bøger, som de har købt af forlaget eller via en mellemhandler. For Random House handler det dermed ikke længere om licenser.
Det skriver LibraryJournal d. 18. oktober i år: 

Selvom det traditionelt har været vigtigt for bibliotekerne at eje materialerne, er det ifølge ”The Connecticut State Library’s Advisory Council for Library Planning and Development ” bedre for bibliotekerne, at sætte sig grundigt ind i de licensaftaler, som de har indgået end at forholde sig til løfter om elektronisk ejerskab. Det skyldes først og fremmest at med licensaftaler, der sikrer livslang adgang til e-bøgerne, slipper bibliotekerne for at skulle bruge kolossale ressourcer på den opgave, der hedder opbevaring, som det jo også har passet bibliotekerne fint lå i hænderne på de allerede veletablerede udbydere af e-tidsskrifter og databaser.

Alligevel er det vigtigt, at bibliotekerne ikke fragiver sine rettigheder af bekvemmelighedsårsager. Derfor har bl.a. bibliotekerne i Massachusett den intention, at bibliotekerne så vidt muligt skal eje e-bøgerne for at sikre at indholdet kan migreres til en anden platform, hvis det i fremtiden skulle vise sig nødvendigt for at sikre adgangen til de e-bøger, som de har købt.

Sluttelig opfordrer artiklen bibliotekerne til at teste grænserne for det ejerskab, som Random House garanterer, og dermed identificerer mellemhandlers eventuelle klausuler, som vil underminere ejerskabet.

Læs artiklen fra Library Journal her

Af Therese Møller (KB/KUBIS).