Udbredelse og brug af ebøger i amerikanske folkebiblioteker
Nyhedsfeed
Tidsskriftet Library Journal har undersøgt udbredelsen og benyttelsen af ebøger i de amerikanske folkebiblioteker. Det er der kommet en fyldig, men dyr rapport ud af, der kan bestilles på http://www.thedigitalshift.com/research/ebook-penetration/. Af hovedkonklusionerne skal nævnes:
Ebøger har været på fremmarch i de sidste to år, men det er først det seneste års tid, at bibliotekerne har set en stigning i brugen. Helt konkret så deltagerne i undersøgelsen en markant stigning i efterspørgslen kort efter julen 2010. Det meste af stigningen skyldes formentlig udbredelsen af ebogslæsere. Op til julen 2010 lancerede Barnes & Noble en redesignet ebogslæser, iPad’en blev markedsført som en god platform for ebøger, og en lang række billige ebogslæsere har også bidraget. En gevinst er at bibliotekerne beretter, at der er flere og flere brugere der efterspørger ebøger. ¾ kan rapportere at ebøgerne tiltrækker nye brugere, og næsten halvdelen har nu brugere der er ”e-only”, som nægter at låne trykte bøger.
Flere end otte ud af ti amerikanske folkebiblioteker tilbyder nu ebøger, en stigning på 10 %-point sammenlignet med året før, og udlånet er da også fordoblet fra 2009 til 2010. Det er en udvikling bibliotekerne forventer fortsætter.
Det er ikke uden problemer. Mange leverandører sætter begrænsninger på udlånet, og en del lånere oplever problemer med besværlige downloadprocedurer og ebogslæsere der ikke understøtter ebogsformater.
Det mest udbredte format er ePub, mens PDF er på vej retur – formatet er ganske enkelt ikke egnet til mobile enheder.
Budgetter er også begrænsede i USA, og sammenlignet med danske forhold, er det relativt små beløb der anvendes på indkøb af ebøger. Det forventes dog at budgetterne vil vokse hastigt.